Wednesday, September 25, 2013

Αγορά Εργασίας στη Γερμανία ή αλλιώς deutscher Arbeitsmarkt (Β' Μέρος)

(Συνέχεια από προηγούμενο)


Με λέξεις κλειδιά στο google, ή όπου αλλού, όπως:

"ergasia verolino, ergasia se ellinika estiatoria sti germania, αγορα εργασιαςεστιατορίων γερμανια, theseis ergasias se ellinika estiatoria stin germania, αγγελιες για οδηγους στη γερμανια, αγγελιες εργασιας γερμανια, δουλεια στην γερμανια αγγελιες, theseis ergasias se ellinika estiatoria stin germania, εργασια γερμανια 2013 odigos, οδηγος ψαχνω για δουλεια βαυαρια, αγγελιες για δουλεια στην γερμανια, dulia stin germania, δουλεια στη γερμανια 2013, εργασια στην γερμανια 2013, εργασια γερμανια, αγγελιες για δουλεια στην γερμανια, εργασια γερμανια εστιατορια 2013, ευρεση εργασιας στην γερμανια 2013, euvreshs ergasias gia 2013 sto verolino, theseis ergasias se ellinika estiatoria stin germania, αναζητηση εργασιας στο βερολινο, πσαχνο δουλια ρεστοραν γερμανια, douleies sto verolino, δουλεια στην γερμανια σε ελληνικα εστιατορια 2013, ergasia vrady germania, ποσο να επισκεφτώ τισ αγελιεσ για δουλια στιν γερμανια, dulia stin germania 2013, αγγελιεσ εργασιασ στο βερολινο, απλεσ δουλειεσ στη γερμανια, ευρεση εργασιασ στο βερολινο, ζωη στη γερμανια κια ευρεση εργασειασ, εργασια στη γερμανια 2013, θεσεισ εργασιασ στο βερολινο, teseis ergasia kai ilikia sthn germania plhrofories, restoran berlin ergasia 2013, ergasia germania, ergasia sthn germania, ergasia stin germania, γερμανια δουλεια, γερμανια εργασια, δουλεια στην γερμανια, εργασια στην γερμανια οδηγος, θεσεις εργασιας γερμανια, ψαχνω δουλεια στην γερμανια, εργασια στη γερμανια για ελληνες, εργασια στη γερμανια στουτγκαρδη, εργασια στη γερμανια σε ελληνικα εστιατορια, εργασια στην γερμανια σε ελληνικα εστιατορια 2013, εργασια γερμανια εστιατορια 2013, κτλ. κτλ."

Ψάξε, ψάξε δε θα τη βρεις, που να χτυπιέσαι! Σε πάω στοίχημα ακόμα ότι και μ' ένα googolplex αριθμό αναζητήσεων, ότι, ακόμη κι αν υπάρχουν αγγελίες, αυτές θα'ναι μετρημένες στα δάχτυλα, άντε να μη σε πικραίνω, του ενός ανθρώπου, και όχι του ενός χεριού! Πίστεψε με, όχι δεν παίζω με τον πόνο σου, ούτε με την απόγνωση σου. Όμως, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχουν αγγελίες εργασίας στα ελληνικά ή ότι οι γερμανικές εταιρίες και επιχειρήσεις θα επέλεγαν να διαφημίσουν μια θέση εργασίας στα ελληνικά;

Θα το ξαναγράψω, εάν δεν ξέρεις ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ μην το προσπαθήσεις καν να έρθεις κατά 'δω! Πρέπει να έχεις γνώσεις τουλάχιστον Β2 επίπεδου, ακόμα και για λάντζα, και να ξέρεις, μετά μεγάλης δυσκολίας θα βρεις δουλειά και αν! Τα αγγλικά δεν αρκούν...Κι αν σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια, κάνε και μια δεύτερη σκέψη. Γιατί θα βρεθείς στη θέση του καταγγέλλοντος, να καταθέτεις στα εγχώρια ΜΜΕ τη δική σου μαρτυρία κακομεταχείρισης και αδικίας.

Αν πάλι επιμένεις, για αγγελίες εργασίας στα Ελληνικά κάτι θα βρεις στο επίσημο site της ελληνικής κοινότητας. Διαφορετικά αναλόγως το αντικείμενο θα πρέπει με γερμανικούς ή αγγλικούς όρους να ψάχνεις στις διάφορες σελίδες ευρέσεως εργασίας. Για να δούμε κάποιες απ'αυτές:

Advertisement in UBahn | Photo Private


Η γερμανική αγορά εργασίας απαιτεί ένα προσεγμένο βιογραφικό σημείωμα, λιτό και "to the point", χωρίς φανφάρες και πούμαρο, αλλά με ουσία. Είτε πολυσέλιδο, είτε μονοσέλιδο, δεν έχω καταλήξει ακόμα! Άλλοι λένε έτσι, και άλλοι αλλιώς, εξαρτάται και την εταιρία βέβαια. Θα πρέπει απαραιτήτως, όμως, το βιογραφικό σου να περιλαμβάνει και μια πρόσφατη φωτογραφία σου. Το ξέρω ότι είναι γελοίο, αν θες όμως δουλειά ξεκίνα το photo shooting άμεσα. Η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να περιγράφει, εκτός των άλλων, τους στόχους σου για τη δουλειά και να είναι γραμμένη, έτσι ώστε να αφορά μόνον την αίτηση που κάνεις σε μια συγκεκριμένη εταιρία, και όχι μια για όλες και απλά αλλάζω την επωνυμία κάθε φορά! Επίσης, μια αίτηση εργασίας πρέπει να ακολουθείται και από τα απαραίτητα πιστοποιητικά, Bewerbungsunterlagen & Praktimus-, Arbeitsbescheinigungen κτλ. κτλ. Ό,τι έχεις το σκανάρεις και το κάνεις ένα ωραιότατο *.pdf και το "κοτσάρεις" μαζί με το βιογραφικό και τη συνοδευτική επιστολή. 

Γενικά, αν και έχω ακολουθήσει διάφορα στυλ συνοδευτικών επιστολών, από ήπια, παρακλητικά, επαινετικά, άγρια, ικετευτικά, αφιερωμένα εξαιρετικά κτλ. κτλ., η γερμανική αγορά εργασίας είναι το λιγότερο περιφρονητική, να μην πω κάτι άλλο, τουλάχιστον προς το πρόσωπο μου. Στην προσπάθεια μου να δω τι φταίει, γιατί λαμβάνω αρνητικές απαντήσεις βρε αδερφέ και σε δουλειές που είτε η προϋπηρεσία μου είναι "ταμάμ" ή θα μπορούσα να πω πως είμαι και "overqualified" (wtf), λόγω του νομικού φόβου που πηγάζει από τη νομοθεσία περί διακρίσεων επικρατεί η "άκρα του τάφου". Ευτυχώς που οι θέσεις εργασίας είναι σχετικά για τα δεδομένα της εποχής ανεξάντλητες και έτσι μπορώ να στέλνω ακόμα τις αιτήσεις μου. 

Business Block at Potsdamerplatz | Photo Private
Το Βερολίνο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η Silicon Valley της Γερμανίας και εν γένει και της Ευρώπης. Γιατί, άραγε; Τα φτηνά ενοίκια, η ελκυστική ατμόσφαιρα του Βερολίνου μαζί με το υψηλού μορφωτικού επιπέδου εν δυνάμει εργατικό δυναμικό, συστήνουν με δυο λέξεις αυτό που ζούμε,  το Startup Boom. Πάρε μάτι στο χάρτη για να δεις τι γίνεται. Περί τις 45000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ήρθε η εποχή του τέλους των σκληρών executive και κουστομαρισμένων στελεχών. Τζινάκι, Τ-Shirt και σκισμένα Starakia είναι αρκετά για να πας στη δουλειά. Στην πυρά οι χαρτογιακάδες, εμπρός στο δρόμο που χάραξε η google.

Δεν υπάρχουν γραφεία, αλλά teenage υπνοδωμάτια και φοιτητικά σαλονάκια ΙΚΕΑ για χώρους εργασίας και τα γερμανικά δεν είναι ίσως και το πλέον απαραίτητο αξεσουάρ, αφού οι Startup εταιρίες συνήθως στοχεύουν παγκόσμια αναγνώριση. Το τίμημα; Τα φράγκα! Πολύ απλά δεν πληρώνουν γιατί θα δουλεύεις σε εθελοντική βάση υπό τη μορφή απλήρωτης πρακτικής άσκησης ή με ένα ποσό που δε θα ξεπερνά τα 500 ευρώπουλα.

Δεν είναι τυχαίο που στις προεκλογικές τους εκστρατείες, τόσο η φρεσκοεπανεκλεγμένη Καγκελάριος κα. Α. Μερκελ και ο αντίπαλος της κος, Π. Στάινμπρουκ επισκέφτηκαν τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες τέτοιου είδους εταιρίες, όπως είναι η Researchgate.net Ένας τρόπος, λοιπόν, για να μειώνεις τους δείκτες ανεργίας άκοπα και αναίμακτα, δίνοντας το χρίσμα for a new golden era. Και έπειτα εσύ γραβατωμένος πια, θα κυνηγάς με το κιάλι θέσεις executive, μπας και βγάλεις ένα € για να μπορείς να ζήσεις!


ΥΓ: Αν αναρωτιέσαι που κυμαίνονται οι μισθοί στη Γερμανία και στο Βερολίνο, τότε κάνε λίγο surf παραπάνω και πήγαινε στο http://www.gehalt.de/ 

0 σχόλια:

Post a Comment